Visit Aarhus

Hvordan sikrer vi mest effekt af virksomhedens frivillige

Fra pleje og påskønnelse til målbar effekt

Visit Aarhus er den professionelle turistorganisation for Aarhusregionen, bestående af de otte kommuner: Aarhus, Syddjurs, Norddjurs, Randers, Favrskov, Viborg, Silkeborg og Skanderborg. Hovedkontoret er i de grønne bygninger ude på Balticagade i Aarhus´ inderhavn.

I de otte kommuner bor en lille million mennesker, hvoraf godt 15.000 er beskæftiget inden for turismen. Erhvervet i området har en omsætning på årligt 11,6 mia. kr.

Visit Aarhus arbejder meget data- og evidensbaseret. De gennemfører selv analyser, og de rekvirerer eksterne til at bistå med særlige undersøgelser. Når det gælder frivillige, tilknyttet institutioner og virksomheder, har der hidtil været mest fokus på, hvordan man skal pleje og påskønne sine frivillige. Nu ønskede Visit Aarhus at vende perspektivet om.

En lærende undersøgelse
- en praktisk manual

Den undersøgelse blev jeg bedt om at gennemføre. Det gjorde jeg sammen med de seje mennesker fra konsulentfirma Urban Goods.

Vi skulle undersøge, hvordan oplevelses- og turismevirksomheder trækker på frivillige, og hvordan der kommer mest mulig effekt ud af det for virksomheden. Det gjorde vi via interviews, besøgsdage, observationer mm. Vi var ude i vidt forskellige organisationer – fra Den Gamle By (med 300 frivillige) til Viborg Bryghus (80 frivillige/medlemmer). Vores undersøgelser blev løbende diskuteret og kvalificeret i et nært og explorativt samarbejde med medarbejderne fra Visit Aarhus.

Vores produkt blev – efter aftale med Visit Aarhus – udarbejdet som en slags drejebog eller manual for, hvordan forskellige virksomheder kan trække frivillige ind i organisationen. Vi udviklede bl.a. et Værdihjul, hvor forskellige typer af effekt af frivillige præciseres.

Det er fx nyttigt at gøre sig klart - og aftale – om de frivillige skal fungere som ”ren arbejdskraft” eller snarere skal bidrage til ”værtskab” eller … Og det er vigtigt at have en klar frivillighedspolitik, der understøtter både den enkelte frivillige og virksomhedens ønskede effekter.

Forrige
Forrige

Statens Kunstfond og Esbjerg Kommune | Kunst og kreative processer som byudvikling

Næste
Næste

Vendsyssel Kunstmuseeum | Nye krav til museet – Ny strategi