Sjællands Teater

Teaterfusion

Tre teatre bliver til et

I Holbæk var der to egnsteatre, og i Slagelse var der et nyt Slagelse Teater. Gennem flere runder var der snak om øget samarbejde, og da der skulle indgås ny egnsteaterkontrakt i 2020, blev det besluttet, at de tre teatre gik sammen.

Det var ikke bare en nem beslutning. Her var tale om to gamle egnsteatre (Fairplay og Holbæk Teater) med hver deres stærke identitet, og Slagelse Teater, som var helt nyt, samt to kommuner med meget forskellige traditioner for scenekunst og kultur.

Men da der blev skabt en politisk enighed om projektet, fandt de fire teaterledere hinanden, og der blev etableret en ny organisation og ledelse. Den ene af lederne fra Holbæk Teater blev den overordnede, administrative direktør, og under ham tre kunstneriske chefer.

Fusionsprocessen har budt på mange bump, men heldigvis flest succeser. Sjællands Teater er i dag Danmarks største egnsteater med i alt 15 egenproduktioner (sæson 2022/23), dramacollege, gæstespil mv., i alt ca. 365 arrangementer årligt. Teatret har et årligt budget på ca. 21 millioner kroner, og beskæftiger ca. 20 fastansatte medarbejdere og en del freelance-scenekunstnere.

Følgeevaluering og strategisk sparring

Min opgave ind i fusionsprocessen har været mangfoldig. Grundlæggende har jeg afleveret tre evalueringsrapporter med fokus på læring og anbefalinger til de videre processer.

Herudover har jeg medvirket til fusion af bestyrelserne og ny bestyrelsessammensætning, faciliteret af medarbejderseminarer, lederseminarer og gennemført sparring med både den nye bestyrelsesforperson og den administrerende direktør.

I den tredje og afsluttende evalueringsrapport konkluderede jeg, at fusionen er en realitet – en positiv en af slagsen. Jeg anbefalede, at organisationen ser sig selv som gående fra fusionsfase til konsolideringsfase. Jeg frarådede rent faktisk, at vi afholdt et sidste medarbejderseminar med mig som facilitator, som ellers planlagt. For jeg har rollen som fusionskonsulent, og min oplevelse er, at fusionen er realiseret. Åbner vi den dagsorden igen (med mig som frontfigur), skal der helt sikkert nok komme temaer op. Men efter min vurdering er det temaer, som enhver halvstor organisation har, og de skal tackles som sådan. Derfor skal det være den administrative direktør, der afholder medarbejdermøder, og ledergruppen, der rydder barrierer af vejen.

Forrige
Forrige

Evaluering af Kultur- og sundhedsprogram | Aarhus Kommune

Næste
Næste

Kattegatcentret | Ny strategi